Voetpijn als bijwerking van statines?

Er komen in Nederland steeds meer patienten met de diagnose polyneuropathische idiopathische pijn. Of met een mooie term CIAP.
CIAP betekent chronische idiopathsiche axonale polyneuropathie.

Die diagnose staat in wezen voor: we weten de oorzaak niet… Maar bij een aantal patienten die we zien, is de polyneuropathie begonnen nadat de patient begonnen is met statines , om het cholesterol te verlagen.

Statines kunnen vervelende bijwerkingen hebben op het niveau van de spieren en de zenuwen. Bij patienten die een statine hebben en die polyneuropathie krijgen denken we dat het stellen van de diagnose CIAP misschien niet zo handig is. Eerst het statine vervangen door een andere cholesterol verlager, en dan kijken hoe het met de symtomen gaat. Het zou ook goed kunnen dat de polyneuroipathie beter wordt na het stoppen met een statine….dan was het dus geen CIAP… Luister naar deze patient.

Mocht je gemerkt hebben dat je voetpijn kreeg na het begin met statines, bespreek dan dat met je eigen dokter. Er zijn alternatieven voor statines. Je kan dan bijvoorbeeld een alternatief voor eens statine gebruiken gedurende een half jaar, en kijken of de pijnlijke voeten daardoor minder worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s