Voetpijn, door neurinoom van Morton

Mortonse Neuralgie is een chromische pijn aan de voet doordat de zenuw tussen twee tenen, de derde en de vierde in de knel zit. Die zenuw geeft dan noodsignalen af, en lopen wordt erg onprettig.

Oorzaak

De oorzaak van de Mortonse neuralgie is dus druk of beschadiging van een teenzenuw. Als er veel gelopen is op hoge hakkem, of als er een doorgezakte voorvoet is, is dat een medeoorzaak.

Door de chronische irritatie van de zenuw ontstaat een soort chronische ontsteking en verdikking van die zenuw wat een neuroom of neurinoom genoemd wordt. Als die zwelling bestaat nemen de klachten verder in ernst toe. veroorzaken.
Symptomen en klachten van een Mortonse neuralgie

Er is pijn in de middenvoet en de tenen, en die pijn wordt erger door het belasten van de voorvoet en lopen. De symptomen in de begin van de klacht ziijn acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn kan ook kramperig zijn of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet geeft verlichting. Op den duurwordt de pijn chronisch en verdwijnt niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Dan is de fase met de neuroomvorming aangebroken.

De diagnose Morton neuralgie

Het verhaal van de patient is richtinggevend en als de pijn toeneemt als je in de voet knijpt, druk uitoefent vanuit de beide zijkanten, dan is de diagnose rond.

Behandeling Mortonse neuralgie

Podotherapie is het meest aangewezen, goed schoeisel en bepaalde zooltjes, zodat de tenen meer ruimte krijgen en de druk in de voorvoet afneemt. Ook kan de arts een verdoving zetten, een zogenaamse lokale infiltratie van de 3e plantaire interdigitale zenuw. Pijnstillers of een locale creme, zoals Algonerv creme, wil ook wel eens helpen. Meestal bij chromische klachten is het handig verschillende behandelingen in te zetten. De podoloog lijkt het meest zinvol om altijd mee te laten kijken.

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s