Een patient met chronische Tietze

Soms kan het zijn dat na een Tietze pijn, veroorzaakt door een bepaalde ontsteking van de ribaanhechtingen een chronische pijn optreedt. Vooral diep ademhalen, hoesten en zijwaarts bewegen kan dan extra pijn geven. We beschrijven hier een dergelijk probleem en hoe de behandeling met PEA veel verlichting optrad.

Een mevrouw van 63 jaar klaagt al over lange tijd pijn van de ribben en de ribaanhechtingen, typisch voor Tietze. Vooral bij bewegen, ze was serveerster, waarbij het dienblad gedragen werd, werd de pijn erger. Een behandeling met PEA (4 maal 400 mg) resulteerde in de afname van klachten in rust van een pijnscore van 7 naar 5. Na een maand stapten we over op PeaPlex, een vernieuwde formulering van PEA waarvan gezegd wordt dat de werkzaamheid ook toegenomen is. De dosis was eveneens 3 maal per dag een capsule. Na enkele weken verminderde de pijn van 5 naar 3, en konden zware dienbladen weer goed gedragen worden, zonder pijn.

Bespreking: Een Tietze pijn is veroorzaakt door een onbekende ontsteking van het ribkraakbeen. Op http://www.neuropathie.nu/2016/03/tietze-een-pijnlijk-ribsyndroom/#1 zijn alle details te lezen van dit ribpijn syndroom, en is eveneens de behandeling met PEA besproken. De anti-pijn en anti-ontstekingswerking van PEA zal helpen ook de oorzaak van de pijn, de ontsteking, te verminderen en dan het lichaam de kans te geven te genezen.

PEA als autacoid helpt bij Tietze

PEA is een autacoid.  Een autacoid is een lichaamseigen stof die genezende werking heeft, en de basis vormt van ons zelfhelende vermogen. Samen met vitamine B lijkt PEA nog werkzamer te zijn. We citeren de bedenker van deze combinatie: daarover:

In de voetsporen van professor Erminio Costa en van de Nobelprijswinnares in de geneeskunde professor Rita Levi-Montalcini doet JP Russell Science Global Ltd onderzoek naar natuurlijke pijnstillers zonder bijwerkingen. In het kader van dit onderzoek is ook ontdekt dat de werkzaamheid van natuurlijke pijnstillers versterkt kan worden door het selectief bijvoegen van vitamines uit de B groep. Het nieuwe product PeaPlex is daar een voorbeeld van. Bij PeaPlex is de natuurlijke stof palmitoylethanolamide op een volgens octrooi bereide wijze, gecombineerd met een aantal vitamines uit de B groep, hetgeen de werking van dit nieuwe product optimaliseert.

Literatuur:

Keppel Hesselink JM. The terms ‘autacoid’, ‘hormone’ and ‘chalone’ and how they have shifted with time. Auton Autacoid Pharmacol. 2016 Mar 29. doi: 10.1111/aap.12037.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s